Bringing TBI and Multi Port Fuel Injection to a New Level.     EFI Conversions and Tuning! Seattle to Portland! E-mail Tuning Consultant!
Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 15 of 52

Thread: PE enabled, but not activating (0411 8322)

  1. #1
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233

    PE enabled, but not activating (0411 8322)

    One of the first things I did to tune my 8.1 was to enable PE by changing the delay timer from 60sec to 0sec and TPS enable from 90 to 70%.

    I also noticed it didn't seem to do much, so I put a wideband in it. Well, at WOT it's showing me 14.8-15.1 on the wideband. I can see the TPS% at 99 in the log.

    I am logging a couple more degrees spark (as I added), and the fan control I added is working - so I know the tune and flash process is functional.

    There's gotta be something I'm missing here. Any idea what I could be doing wrong? BIN attached.
    Attached Files Attached Files
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  2. #2

  3. #3
    Fuel Injected!
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Euless, TX
    Posts
    1,913
    Quote Originally Posted by woody80z28 View Post
    One of the first things I did to tune my 8.1 was to enable PE by changing the delay timer from 60sec to 0sec and TPS enable from 90 to 70%.

    I also noticed it didn't seem to do much, so I put a wideband in it. Well, at WOT it's showing me 14.8-15.1 on the wideband. I can see the TPS% at 99 in the log.

    I am logging a couple more degrees spark (as I added), and the fan control I added is working - so I know the tune and flash process is functional.

    There's gotta be something I'm missing here. Any idea what I could be doing wrong? BIN attached.
    Set enable KPA to 55 and enable torque down to about 70%.

  4. #4
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    No flag, I'm logging with TunerPro via bluetooth. Limited PIDs.

    MAP PE is at 55 already. I don't see anything in this XDF about "enable torque." There's enable TPS, and I've already changed that from 90 to 70. And my TPS is reading 99 in the log.

    I have my PE EQ ratio set at the stock 1.240 for B3618 PE modified based on RPM
    B3617 PE coolant temp and B3641 intake temp are both full of 0s, but it says they are added, not multiplied. So I don't think they would be causing an issue.
    Last edited by woody80z28; 3 Weeks Ago at 06:10 AM.
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  5. #5
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    So I opened up HPTuners and a random 8.1 file I had downloaded and I do see the PE enable torque % is set at 100. MAP is set at 55, MAP hysteresis is 6% and torque hysteresis is 15%. Neither of those torque settings are visible in TunerPro. They are labeled 2414 and 2413 in HPT, but PE delay is 2415 in HPT and it's labeled B3608 in TPRT.
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  6. #6
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    Bump. Anyone know a way to convert a .HPT file to .BIN perhaps?
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  7. #7
    Fuel Injected!
    Join Date
    Nov 2017
    Age
    53
    Posts
    214
    I changed Power Enrich Enable Torque Threshold to 0% like in the Camaro/Transam. Pretty sure I got the checksums all correct.

    Code:
    CONSTANTS:
     
     
    	Fuel Parameters
     
    		Power Enrich Enable MAP                                   55 Kpa
    		Power Enrich Enable Torque Threshold                     100 % Torq.
    Attached Files Attached Files
    -Carl

  8. #8
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    Quote Originally Posted by In-Tech View Post
    I changed Power Enrich Enable Torque Threshold to 0% like in the Camaro/Transam. Pretty sure I got the checksums all correct.

    Code:
    CONSTANTS:
     
     
    	Fuel Parameters
     
    		Power Enrich Enable MAP                                   55 Kpa
    		Power Enrich Enable Torque Threshold                     100 % Torq.
    Thank you! I'll flash this tomorrow. May I ask, how did you do it?
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  9. #9
    Fuel Injected!
    Join Date
    Nov 2017
    Age
    53
    Posts
    214
    Hello,
    I opened the .bin file in TunerCat, saved it as a .cal(only option for saving) Then changed the value(Power Enrich Enable Torque Threshold) and re-saved with new name. I opened both .cal files in Hex Workshop and wrote down all the changes and line number in the .cal. Then searched the .bin in Hex Workshop and found the addresses of all the changes and altered them to match. Then saved the new .bin file.
    It takes a while and even though it was only one value change, a lot of other things get changed. John's(TunerCat) software isn't free but is well worth it to me. If you open up the text file I added, you can see all the stuff available in his software. I'm not advertising just pointing out how much work goes into software, the free stuff and the pay stuff. Back in the eprom days it was quite a bit simpler, find the byte you wanted to change, alter it and correct the 16 bit checksum and go. Shoot, when I started(early 90's) there was no software and we were working straight in hex and had to burn a chip every time. Then affordable emulators came out(I had an xtronics pocketrom) and you could disable the checksum and hunt and peck in the area where it should be based on what you had disassembled(which is a shit ton of work).
    -Carl
    -Carl

  10. #10
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    That is pretty awesome. I'm glad there are people out there smarter than me. Haha.
    I've been tuning obd1 for about 10 years, and totally reliant on the work of others in $a1 and $od. I'm just now learning a little bit about hex while working on an obd2 adx for my bluetooth adapter.
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  11. #11
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    Hmmmmmm... I just tested out the BIN, and with the PE EQ ratio set for 1.18, the wideband was reading just over 16:1! That's supposed to be about 12.5:1. Stock was 1.240, so there's no way it could be backwards right? Cause 1.18 lambda is about 16:1...

    But the good news is, it does appear to be entering PE. Wideband was about 14.7ish at moderate throttle, then moved to 16:1 at WOT.
    Last edited by woody80z28; 2 Weeks Ago at 11:22 PM.
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  12. #12
    Fuel Injected!
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Euless, TX
    Posts
    1,913
    Quote Originally Posted by woody80z28 View Post
    Hmmmmmm... I just tested out the BIN, and with the PE EQ ratio set for 1.18, the wideband was reading just over 16:1! That's supposed to be about 12.5:1. Stock was 1.240, so there's no way it could be backwards right? Cause 1.18 lambda is about 16:1...

    But the good news is, it does appear to be entering PE. Wideband was about 14.7ish at moderate throttle, then moved to 16:1 at WOT.
    Sounds like low fuel pressure, unmetered air leak or a dirty MAF to me or some poor WOT tuning masked by closed loop at WOT.

  13. #13
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    Maybe the factory tuning its really bad? Truck is stock, with a drop in filter and smooth intake tube. I've read something about a MAF reading incorrectly if the tube isn't the same diameter. Maybe corrugated vs smooth also makes a difference?
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

  14. #14
    Fuel Injected!
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    208
    Some great ingenuity by In-Tech, and helpful comments by Fast355.

    If you have changed the air intake system at all, then you will need to retune the MAF Sensor table. Many vehicles will go lean when the stock air intake system (piping) is replaced with a free flowing aftermarket unit. This goes back to Fast355's comments.

    Most tuners who have tackled an 8.1L engine, will tell you that their programming is unique. Common wisdom seems to be that these engines will not go into Power Enrichment (PE), until you have had your foot to the floor for at least 30 seconds - no matter what you do with the calibration. This means that there is likely a "hidden" parameter or two, that is not available in any tuning software.

    Observing AFR's in the 15:1 or 16:1 range at WOT, likely means two things. Firstly, that you are in Open Loop (not PE). Secondly, that the overall tune is lean, especially in the higher load areas - otherwise you would be seeing AFR values closer to stoichiometry (i.e. 14.1 to 14.7 - depending on the gasoline type).

    Despite In-Tech's magic to change the PE Torque Threshold, this will likely not make any difference or you, as the PE Torque parameter does not become active in your calibration until the vehicle speed is above 250 MPH (another hidden parameter).

    Please try the calibration attached below. It may, or may not, get you any closer to where you would like to be.

    I do not normally spend much time on internet forums, as time is itself a limitation. It was nice to see you gentlemen trying to work this out as a team.
    Attached Files Attached Files

  15. #15
    Fuel Injected! woody80z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Walton, NY
    Age
    34
    Posts
    233
    Interesting nugget about PE on an 8.1... I've been making comparison pulls up a mountainside headed out of town as a "dyno" but they are only taking about 20sec to go from 2000-5000 in 4th gear at WOT. I can't think of any place steeper to try and prolong that. Maybe I could try 5th.

    I just flashed a PCM set to fail the MAF instantly and run on SD. I want to get that in today and try it if it stops snowing.

    If it really is open loop activating and not PE, I recall a table for open loop EQ that can probably be purposed to work like PE.

    I'd like to try your bin as well. Can you give a hint of what's done to it? Just in case it's "not defined" in the xdf.

    Thanks
    Last edited by woody80z28; 2 Weeks Ago at 08:56 PM.
    80 Camaro Z28 - 550hp AFR 383 / T56 6spd (Holley HP EFI)
    91 Beretta "SS" - 260hp 3400 MPFI / HM282 5spd (7730/$A1)
    94 Silverado Z71 - 300hp Vortec 357 TBI / NV4500 5spd (7427/$0D) gone but not forgotten
    01 Silverado 2500HD - stock Vortec 8.1 / ZF6 6spd (0411/8322)

Similar Threads

  1. Replies: 9
    Last Post: 04-18-2015, 12:16 AM
  2. Highway enable not activating
    By sciroc in forum GM EFI Systems
    Replies: 20
    Last Post: 08-23-2014, 06:24 PM
  3. hiway lean not activating???
    By sciroc in forum GM EFI Systems
    Replies: 0
    Last Post: 07-09-2014, 02:48 AM
  4. 0411 swap
    By gopher in forum Introductions
    Replies: 2
    Last Post: 12-18-2013, 04:27 AM
  5. Replies: 5
    Last Post: 11-04-2013, 12:20 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •