Bringing TBI and Multi Port Fuel Injection to a New Level.     EFI Conversions and Tuning! Seattle to Portland! E-mail Tuning Consultant!
Results 1 to 6 of 6

Thread: Did I torch my 16197427?

  1. #1
    Fuel Injected!
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    Camarillo, CA
    Age
    42
    Posts
    61

    Did I torch my 16197427?

    Jeep 401 running 16197427 (with Moates GP1 memory adapter) system with timing control. It was running and driving but now won't start. If I spray ether down the throat it pops and wants to run but injectors are not firing. I checked for 12V at all the computer pins where it is supposed to be (it's there). I checked all my grounds at the computer (they are all good). I have 12V on the back of the injector control pins when the key is on. When I crank, the injector control pins do not ground.

    I have checked all 4 wires between the Ignition control module and the computer (they are all good). On pin A4 (Ignition Control High) I get a constant .5V when cranking but it's constant. The service manual says it should be 1.2 when operating. I went and bought another Ignition control module and they both show the same symptoms.

    I have tried cranking without my tune chip in (hoping it would start in limp mode but it does not). Since this no-start condition started, the check engine light flashes most of the time when I turn it on (not all the time like it used to). Whenever I try to start it with Tunerpro connected (via Red Devil River Bluetooth OBD adapter), it loses connection and I cannot see anything.

    I opened my computer and do not see anything that looks like it got hot or burned...

    Did I fry my computer? Is there a diagnostic test I can run? Am I missing something here?

  2. #2
    Fuel Injected!
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    Camarillo, CA
    Age
    42
    Posts
    61
    troubleshooting tonight, I found the wires at the output of my dizzy for my pickup are frayed. Ordered a new pickup. I am not sure if this is my only problem but it is a problem. IMG_1960.JPG

  3. #3
    Fuel Injected! brian617's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Arkansas
    Age
    41
    Posts
    591
    Try re-seating the memcal adapter.

    When you turn the key on does the check engine light turn ON to OFF and back to ON? Or does it just turn on and stay on?
    89 K1500 Scottsdale 5.7L 5spd 3:42

    Build specs: 97 4 bolt main block 350ci, Eagle rotating assembly with flat tops and 4 valve reliefs, Dart 165cc/67cc Iron Eagle heads, Manely SS valves and springs 110lbs seat @1.7, GM Ram Jet cam 196/206 @.50 .431/.451, stock intake and throttle body, heads and intake gasket matched, Delco EP377 fuel pump @ 22 psi, 427 PCM.

  4. #4
    Fuel Injected!
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    Camarillo, CA
    Age
    42
    Posts
    61
    Quote Originally Posted by brian617 View Post
    Try re-seating the memcal adapter.
    When you turn the key on does the check engine light turn ON to OFF and back to ON? Or does it just turn on and stay on?
    When it first died on me, I pulled my computer out and took a look. The memcal was 3/4 loose. I pushed it back on and tried to re-start. No change. a couple days later when troubleshooting, I removed the computer, brought it in the house, and opened it up. I removed the memcal, memcal adapter, and inspected both. I blew them, the pins, and the sockets out with compressed air, reassembled it all, and no change.

    CEL turns on, then off, then on most of the time now. It was every time when it was running but now it does not seem consistent.

  5. #5
    Fuel Injected! brian617's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Arkansas
    Age
    41
    Posts
    591
    If the CEL flashes then all things should be good with the PCM and chip.

    Did you try erasing and re-burning chip?
    89 K1500 Scottsdale 5.7L 5spd 3:42

    Build specs: 97 4 bolt main block 350ci, Eagle rotating assembly with flat tops and 4 valve reliefs, Dart 165cc/67cc Iron Eagle heads, Manely SS valves and springs 110lbs seat @1.7, GM Ram Jet cam 196/206 @.50 .431/.451, stock intake and throttle body, heads and intake gasket matched, Delco EP377 fuel pump @ 22 psi, 427 PCM.

  6. #6
    Fuel Injected!
    Join Date
    Mar 2019
    Location
    Camarillo, CA
    Age
    42
    Posts
    61
    Yeah. I have several chips with different tunes on each one. I tried 2 of them, all with the same results.

    Last night my new pickup showed up and I stabbed it in. Turned the key and it roared to life! Woo hoo! I didn’t have a chance to do much other checking to make sure everything is good but it runs again.

Similar Threads

  1. $31 16197427 help...
    By V8Astro in forum GM EFI Systems
    Replies: 6
    Last Post: 11-14-2015, 08:03 PM
  2. $OD or $OE in 16197427 ECM???
    By FSJ Guy in forum GM EFI Systems
    Replies: 7
    Last Post: 03-31-2013, 07:03 PM
  3. 16197427 PCM woes......
    By billygoat in forum GM EFI Systems
    Replies: 23
    Last Post: 11-12-2012, 03:30 PM
  4. 16197427 ECM and Code 51
    By FSJ Guy in forum GM EFI Systems
    Replies: 4
    Last Post: 10-12-2012, 08:37 PM
  5. 16197427 $OE without VSS?
    By EagleMark in forum GM EFI Systems
    Replies: 3
    Last Post: 03-13-2012, 04:16 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •