Bringing TBI and Multi Port Fuel Injection to a New Level.     EFI Conversions and Tuning! Seattle to Portland! E-mail Tuning Consultant!
Results 1 to 13 of 13

Thread: 88 tbi 350 starts up and dies

Hybrid View

  1. #1
    Carb and Points!
    Join Date
    Oct 2018
    Age
    28
    Posts
    7

    88 tbi 350 starts up and dies

    88 chevy 2500 tbi 350/5ml60

    I've been chasing this issue for a little while, the truck will start and die as soon as it turns over. stays running if you give her some throttle but will die as soon as she tries to idle.sounds fine when you rev with no load. misses and runs like crap taking off. unplug the map,she runs beautifully. running rich that way but no issues and has 18 in of vacuum at the map port.
    if i plug in the map while running she'll die right away and it looks almost as if the injectors get cut off right before she dies . I've tested the injectors, coolant temp sensor, tps, map, iac, egr solenoid,egr and passages, o2, fuel relay, and oil pressure switch which all test out fine. fuel pump was weak so i replaced it and the filter, and rebuilt the throttle body because of a leaky regulator. replaced the distributor because of a failed coil pickup and replaced plugs and wires too.

    The previous owner replaced the original motor with another and swears he didn't change the ecm out. it has the 1227747 ecm and i've not taken it out to check which prom is in it. jumping the terminals to read codes, it gives me the map codes and rich code. i've hooked up my cheap scan tool (innova 3120d) and it reads these codes:

    42-EST circuit open or shorted

    33-MAP voltage high

    32-MAP voltage low

    31-park/nuetral switch

    55-ECM fault

    54-fuel pump circuit fault/fuel relay

    52-calibration package chip/ oil pressure sensor low voltage

    43-esc circuit low voltage

    descriptions are according to the scan tool. I've reset the codes and they go away jumping the terminals but the codes still read through the scan tool whether the mil is on or off.

    Is there anything else i should look into before blaming the ECM/PROM?
    should i check to see if the correct PROM is in?

    Any thoughts and advice wouldbe great.
    Last edited by lickmyburger89; 1 Week Ago at 04:56 AM.

  2. #2
    Fuel Injected! brian617's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Arkansas
    Age
    39
    Posts
    532
    Start by checking all your ECM grounds. Should be a set at the thermostat housing, and another set on the intake manifold bolt.
    89 K1500 Scottsdale 5.7L 5spd 3:42

    Build specs: 97 4 bolt main block 350ci, Eagle rotating assembly with flat tops and 4 valve reliefs, Dart 165cc/67cc Iron Eagle heads, Manely SS valves and springs 110lbs seat @1.7, GM Ram Jet cam 196/206 @.50 .431/.451, stock intake and throttle body, heads and intake gasket matched, Delco EP377 fuel pump @ 22 psi, 427 PCM.

  3. #3
    Fuel Injected!
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    900
    If it doesn't flash-out those codes then that scan tool is likely falsely providing them.

    Yes, you should check that it has 350 injectors and a 350 prom/BCC in it. You can find an XL file listing BCC codes here.

    http://www.gearhead-efi.com/gearhead-efi/doc/

  4. #4
    Carb and Points!
    Join Date
    Oct 2018
    Age
    28
    Posts
    7
    brian617 I'll recheck those grounds. last i checked them they tested fine no voltage drop between there and the battery. . tried to go over all grounds i could see under-hood.

    lionelhutz, that's exactly why i was asking about it. i'll look into the prom . i do believe the injectors are for a 350. orange coding if i remember right. please correctme if i'm wrong at all.

  5. #5
    Carb and Points!
    Join Date
    Oct 2018
    Age
    28
    Posts
    7
    i had a wild hair up my but and played with identifying years on the cheap scan tool,found that 92 and 95 model years read off the same codes as jumping the terminal.

    i rechecked the grounds again and they're still good.

  6. #6
    Carb and Points!
    Join Date
    Oct 2018
    Age
    28
    Posts
    7
    the code checks out as an 88 chevy 350 with manual trans AKAT 1192

  7. #7
    Fuel Injected!
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    900
    Check out this thread. Great troubleshooting list. Work through it and see what you find.

    https://www.chevytalk.org/fusionbb/s...hp?tid/200181/

    Some suggestions I have if you haven't tried them yet.

    - Check the fuel pressure.
    - Check that the EGR valve is closed.
    - Check that the timing mark TDC actually occurs at TDC.
    - Scan it and check that the MAP signal matches the vacuum level as you apply vacuum to it with a vacuum pump.
    - Check all the vacuum lines and such for leaks.

Similar Threads

  1. Starts and dies immediately; runs briefly if MAP hose disconnected
    By wanderingturtle in forum GM EFI Systems
    Replies: 18
    Last Post: 10-21-2017, 06:40 PM
  2. 1990 Corvette Starts then dies
    By Turbo Nasty in forum GM EFI Systems
    Replies: 3
    Last Post: 11-20-2016, 05:35 PM
  3. Starts then stalls ......
    By Nasty-Z in forum GM EFI Systems
    Replies: 4
    Last Post: 04-06-2013, 08:18 AM
  4. Help! 90 Chevy Blazer starts runs dies?
    By ChrisBama in forum GM EFI Systems
    Replies: 3
    Last Post: 03-29-2013, 09:02 PM
  5. Cant get Tunerpro RT to connect once engine starts
    By Fastmax32168 in forum TunerPro Tuning Talk
    Replies: 34
    Last Post: 10-25-2012, 12:19 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •