Bringing TBI and Multi Port Fuel Injection to a New Level.     EFI Conversions and Tuning! Seattle to Portland! E-mail Tuning Consultant!
Page 5 of 5 FirstFirst 12345
Results 61 to 67 of 67

Thread: 2 bar tune for Turbo LT1 F-body possible with '93 ECM? DA3

  1. #61

  2. #62
    Fuel Injected!
    Join Date
    Nov 2016
    Age
    41
    Posts
    55
    Quote Originally Posted by steveo View Post
    added kur4o's patches to my patches for you. just patch the patch and let us know how she goes
    Hells yeah. Will give it a go hopefully tomorrow.

    Many thanks again to you both !
    J. Moen
    91 Camaro - NASA American Iron Road Racer #91 "The Menace", carb'd 350, FloTek heads, "because racecar"
    91 Camaro RS - '93 LT1 /T56 swap, 224/224, 60lb Siemens, garage ported heads, VS racing 78/75 turbo, Intercooled

  3. #63
    Fuel Injected!
    Join Date
    Nov 2016
    Age
    41
    Posts
    55

    So far so good . . .

    Well fellas, we have some success so far! I am indebted to you both, there was no way in the world I was going to figure that out. I still don't understand what you did there, but it seems to work great. I didn't drive real far, but did the loop that would always reset it a couple times before, and this time she's solid.

    Strangely enough, the Baro does update at key on, obviously not a bad thing at all, but then no amount of romping seemed to phase that baro setting.

    Yahoo, let the real tuning begin, I hope.
    J. Moen
    91 Camaro - NASA American Iron Road Racer #91 "The Menace", carb'd 350, FloTek heads, "because racecar"
    91 Camaro RS - '93 LT1 /T56 swap, 224/224, 60lb Siemens, garage ported heads, VS racing 78/75 turbo, Intercooled

  4. #64
    Fuel Injected!
    Join Date
    Nov 2016
    Age
    41
    Posts
    55
    Well tonight was a little different story. I adjusted the spark tables, and a bit on the lower VE table, and was going for a test drive.

    Then I notice cruising AFR seems to be quite lean and she's surging some. WTH? Check the scanner and she's updated to 10.35kPa again (happened a week and half ago or so)! Cycling key on / off did nothing to change it. So just went back home. Thought maybe it was the tune somehow, so tried yesterday's .bin file, and the 10.35 remained.

    The only way I could get well from it was to try an unpatched tune. Load it, key on, then baro matched the current MAP reading, which is no surprise.

    So then I loaded the latest tune back in, and it stayed put at 54.36 but I didn't drive it to try it out and see if it held or not. Guess I'll try that again tomorrow.

    What's odd is that when I loaded the new patch last night, the BARO reading updated from in the 60's, down to 54.xx. It seemed to update at key on. BUt then tonight once it pulled 10.35 it wouldn't update again at key on.

    Is it possible the ECM just saw a glitch in that sensor or something at the wrong time? Also, a common theme is it seems to happen after an adjustment in the .bin and a chip swap. Maybe it just wasn't seated in the ZIF or something?
    Last edited by hotrodf1; 4 Days Ago at 07:19 PM.
    J. Moen
    91 Camaro - NASA American Iron Road Racer #91 "The Menace", carb'd 350, FloTek heads, "because racecar"
    91 Camaro RS - '93 LT1 /T56 swap, 224/224, 60lb Siemens, garage ported heads, VS racing 78/75 turbo, Intercooled

  5. #65
    Fuel Injected!
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    455
    There is an error. Now baro never updates from memory. The value had cleared when you removed power from pcm.

    Tell me what fixed value you want for baro. Do you want it to update at ign on engine off. There is also 6 tables that are baro related modifiers. If you set the baro at 55 kp these tables will always read the lowest position.

    Patching anything will not be that hard. Just need to know how do you like the PCM to behave. Do you know some other PCM from that era that use 2 bar map sensor and turbo setup. I can copy the conversion from raw map to baro, so you don`t have to lose these built in baro corrections.

    There is another conversion from raw baro 3f to some scaled map baro value stored at byte_0158. byte_0158 is used for baro table lookups.

  6. #66
    Fuel Injected!
    Join Date
    Nov 2016
    Age
    41
    Posts
    55
    Quote Originally Posted by kur4o View Post
    There is an error. Now baro never updates from memory. The value had cleared when you removed power from pcm.
    Firstly, sorry for any ignorance, I'm pretty new to tuning EFI.

    I did not pull power from the ECM to swap chips. I haven't been - just been obviously having the key off while swapping the chip. Is this a bad idea? Also, I have pulled power via battery and/or ECM fuse, and even so the Baro reading remains. Seems odd, but pretty sure this is what I have observed.

    Tell me what fixed value you want for baro. Do you want it to update at ign on engine off. There is also 6 tables that are baro related modifiers. If you set the baro at 55 kp these tables will always read the lowest position.
    I think just setting baro to a fixed value of 55 will be all I'd need. Would be nice if it updated at key on, but that's not totally necessary. I'd be happy if it would just stay put at 55kPa.
    What do you mean by "read lowest position?" Use the minimum value from the table?

    Due to the change in baro from 104 to 55, I had to run the cylinder volume to maxed out, and also use higher values in the open loop %change vs. MAP table to get enough fuel rolling. Took a bit of time to figure out how far I had to go there, but at this point it's somewhat close. So not sure how much baro modifier stuff I should fool with?

    Patching anything will not be that hard. Just need to know how do you like the PCM to behave. Do you know some other PCM from that era that use 2 bar map sensor and turbo setup. I can copy the conversion from raw map to baro, so you don`t have to lose these built in baro corrections.
    The only thing I know of is maybe the Cyclone / Typhoon trucks. I think that's what the MAP sensor is from. But they are 6 cyl. of course. If you were able to use some conversion there to the LT1, I guess my cylinder volume and other table would need to go back to a more "normal" setting?

    There is another conversion from raw baro 3f to some scaled map baro value stored at byte_0158. byte_0158 is used for baro table lookups
    So by changing the scaling there, it would alter what values get pulled from the baro table lookups then?
    J. Moen
    91 Camaro - NASA American Iron Road Racer #91 "The Menace", carb'd 350, FloTek heads, "because racecar"
    91 Camaro RS - '93 LT1 /T56 swap, 224/224, 60lb Siemens, garage ported heads, VS racing 78/75 turbo, Intercooled

  7. #67
    Fuel Injected!
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    455
    Even you are new to efi your are learning fast. All your assumption are correct.

    Try this patch. It updates baro once at ign on only. The value is converted to display accurate baro reading. I assume 2 bar map sensor outputs $80 at 1 bar and $ff at 2 bar. You can check the reading with altitude meter to confirm that the conversion is correct.
    Attached Files Attached Files

Similar Threads

  1. Turbo LT1 Tune
    By Skinny Pedal in forum GM EFI Systems
    Replies: 2
    Last Post: 07-26-2018, 08:24 PM
  2. Tuner Pro XDF 1999-2000 F Body + Y Body
    By john h in forum OBDII Tuning
    Replies: 28
    Last Post: 09-18-2017, 07:04 PM
  3. Base Tune or close to spec tune for 0411 SBC406AFR-HSR
    By evilstuie in forum OBDII Tuning
    Replies: 41
    Last Post: 03-15-2017, 03:28 AM
  4. F-body engine install to B-body
    By serge_an in forum GM EFI Systems
    Replies: 4
    Last Post: 09-22-2016, 04:51 AM
  5. 95 F-body Fuel Pump with 95 B-Body Engine/Tank
    By EPS3 in forum GM EFI Systems
    Replies: 7
    Last Post: 09-19-2016, 04:40 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •