Bringing TBI and Multi Port Fuel Injection to a New Level.     EFI Conversions and Tuning! Seattle to Portland! E-mail Tuning Consultant!
Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 47

Thread: TunerPro starter Tutorial! New users this is a must read! :-)

  1. #16
    EFI GearHead ! EagleMark's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North Idaho
    Age
    58
    Posts
    10,477
    First is the software, TunerPro RT:
    http://www.tunerpro.net/downloadApp.htm

    Moates G2 adapter to solder in is the easiest way to burn chips:
    http://www.moates.net/g2-memory-adap...cing-p-36.html

    Moates 27FS512 chip:
    http://www.moates.net/c2-sst-27sf512....html?cPath=26

    Burn 2:
    http://www.moates.net/burn2-chip-pro....html?cPath=94

    Cable for data logging:
    http://www.moates.net/aldu1-and-cabl....html?cPath=97

    Or Roberts cable:
    http://www.gearhead-efi.com/Fuel-Inj...uy-ALDL-Cables!

    The other option for a cable and burner along with an emulator is the AutoProm:
    http://www.moates.net/apu1-autoprom-....html?cPath=95

    Or to do old UV erase chips a Gq-4x burner: http://www.mcumall.com/comersus/stor...idProduct=4312

    But I think they are cheaper on eBay... $99
    http://www.ebay.com/itm/True-USB-GQ-...item3cba132c39

    Then some 2732a chips from China:
    http://www.ebay.com/itm/New-ST-M2732...item2563e75efc

    And a UV eraser for them:
    http://www.ebay.com/sch/i.html?_trks...at=0&_from=R40

    You'll never sell the stuff once you have it and use it!

    1990 Chevy Suburban 5.7L Auto ECM 1227747 $42!
    1998 Chevy Silverado 5.7L Vortec 0411 Swap to RoadRunner!
    -= =-

  2. #17
    Fuel Injected!
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Federal Way, WA
    Age
    57
    Posts
    68
    Thank you for the info. That was awesome. I appreciate the list of UV/Non-UV options.

    No wonder I can't find anything used :)

    I have a friend who put a TBI on his Toyota inline 6 (FJ40) and wants me to help him get it running better once I have mine done. Maybe there will be a reason for me not to re-sell when I'm done :D

  3. #18
    Fuel Injected!
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Arvada, CO
    Age
    40
    Posts
    54
    I suppose this is probably a good place for this question. When I'm looking at my VE table in 'Graph' view (the cool heat map!) it's sorta pointed away from me. As in, I can't see on the graph the little places to smooth. Is there a way to rotate the graph?

  4. #19
    Fuel Injected! devind's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Age
    50
    Posts
    134
    Right click on the graph, hold right mouse button down while moving the mouse and you can rotate the graph.

    Check this thread out it is very helpful.
    http://www.gearhead-efi.com/Fuel-Inj...-data-Tutorial!
    Last edited by devind; 05-13-2013 at 06:11 AM.

  5. #20
    Electronic Ignition!
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    10
    Hi thanks for the great info....however its not enough to get me going. I just started to get into this i just got my cable for tuner pro rt and have followed your instructions and got all proper files downloaded (hopefully :) but im just trying to figure out what are some of the key areas that i could change to get more hp, torque, and to get better mpg. most of it in its short form makes no sense and i have bin messing around with it for a while and cant seem to figure out what to change how to change it then load it on my vehicles ecu. i know this seems like alot but i really would like to get into this but just dont know where to start............................PLEASE HELP!!!!!

    Thanks......Rock On!!!

  6. #21
    Fuel Injected! bybyc5's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    NE, Tennessee
    Age
    62
    Posts
    73
    New to TunerPro and have been reading tutorials here and you-tube.
    Hoping this is the correct place to ask this.


    Having issues copying the stock bin from my 16168625 PCM memcal with TunerPro and TunerCat.
    Results are mixed in bin file sizes between TunerCat readings through the AutoProm, and the reading of the same chip through Craigs Flash & Burn.


    Getting 32K bin size using Flash & Burn.
    Then getting 64K with TunerCat, same chip?
    Both read through Craigs AutoProm.


    Same laptop, running Windows 8.


    Having more experience with TunerCat, and thus more familiar with it.
    But wanting to use TunerPro Registered version. It has much more information, and tuning parameters.


    I read out the stock BHAS bin using Craig Moates HDR1 memcal header adapter and Craigs AutoProm and Flash & Burn software.
    Choosing the chip size to (read only) 27C512 in the Flash & Burn software.


    I can see by looking at other bin files here at this site that 64K looks to be the correct size for my PCM?


    However loading the TunerCat read file 64K into TunerPro gives erroneous data, and the reveres is true using TunerCat software and the Flash & Burn 32K file in it?


    So where did I turn left, instead of right??


    Not wanting to let the smoke out of any of my chips!!!


    Thank you,


    Keith
    NE Tennessee

  7. #22
    Fuel Injected! bybyc5's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    NE, Tennessee
    Age
    62
    Posts
    73
    Sorry, forgot to mention that using TunerPro and the bin read through AutoProm (32K) had all data and tables, flags, etc looking normal.
    And TunerCat with the file read through it and the AutoProm (64K) all data looked normal there too.

    Thank you,
    Keith
    NE Tennessee

  8. #23
    EFI GearHead ! EagleMark's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North Idaho
    Age
    58
    Posts
    10,477
    TunerPro has the Flash and Burn built in as well. Tools, Hardware Utilities, Moates Prom I/O.

    The problem your having is common. Your choosing the chip properly... hopefully... and trusting the offsets are changed properly? They are not. Look at this for proper Offsets:
    http://www.gearhead-efi.com/Fuel-Inj...Flash-and-Burn

    1990 Chevy Suburban 5.7L Auto ECM 1227747 $42!
    1998 Chevy Silverado 5.7L Vortec 0411 Swap to RoadRunner!
    -= =-

  9. #24
    Fuel Injected! bybyc5's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    NE, Tennessee
    Age
    62
    Posts
    73
    Yes, That was it!!
    So small of a change, so large the error!

    Thank you so much!

    Keith
    NE Tennessee

  10. #25
    Carb and Points!
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    3

    little help

    So I have a quick question...

    I am using $EE 16191333,16188051 XDF and $EE-Auto-V3, windows xp machine, ebay usb ALDL recommended on this site. Using it to connect to '95 LT1.

    When I first installed TunerPro I was able to follow the guides and log some data however the data was glitchy:

    https://dl.dropboxusercontent.com/u/13599279/logs.zip

    Now I can't connect at all. If I try to connect with just the ignition on, I get data errors and the fuel pump relay will kick on for a split second every 4-5 seconds like the ECM is resetting or something. If I connect with the engine running, I just get the data errors?

    Any where I can go to read more or fix this problem?

    Thanks!

  11. #26
    Fuel Injected! bybyc5's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    NE, Tennessee
    Age
    62
    Posts
    73
    Not sure if this will help, there is a good tutorial for TunerPro RT and the 16188051. There are links to ADX files you will need for your $EE mask. Preset dashboards and settings. One for manual, and one for auto transmissions.

    http://www.camaroz28.com/forums/comp...torial-759772/

    Does the vehicle start and run with the ALDL unplugged?
    Which PCM are you trying to data log, and in what kind of vehicle?

    Keith

  12. #27
    Carb and Points!
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    3
    Quote Originally Posted by bybyc5 View Post
    Not sure if this will help, there is a good tutorial for TunerPro RT and the 16188051. There are links to ADX files you will need for your $EE mask. Preset dashboards and settings. One for manual, and one for auto transmissions.

    http://www.camaroz28.com/forums/comp...torial-759772/

    Does the vehicle start and run with the ALDL unplugged?
    Which PCM are you trying to data log, and in what kind of vehicle?

    Keith
    Like I said, I was able to use some guides to download the masks and ADX files I listed in my first post. And I have successfully connected and saved logs. However, I was getting glitchy data. Now I'm not able to connect at all.

    The PCM is a 16188051 'tuned' by lt1swap for a stock 1994 LT1/4L60e out of a camaro that has been transplanted into a 50's Ford. I had a verified bad PCM so lt1swap flashed a replacement PCM with a stock tune that matched my engine/trans and remove annoyances like VATS/EGR etc.

    The engine starts and runs fine. The only significant change that has been made since I was able to connect and now is the alternator was not hooked up. I figured that was why I was having data drops (voltage drop) so I got that all squared away, but now I get nothing.

    Thanks.

  13. #28
    Carb and Points!
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    3
    Ok. I found the source of the glitchy data... The harness was trash. After a lot of soldering and heat shrink tubing all is well.

    I have two issues though:

    1. CEL due to transmission. Its kicking pretty much every code possible and it does not change if I unplug the trans connector. I did a pin to pin continuity test and verified every pin. All is good. While I was fixing the harness I also did a fluid/filter change on the trans. Can low fluid level cause this many bells and whistles? If you look at the log file, change the gear selector does change the pattern of the flags a bit. The connector has some corrosion but it doesnt look bad enough to cause this big of an issue.

    2. The ECT sensor is new and I tried a second just to be sure... I verified its function using a resistance table I found here:http://shbox.com/1/4th_gen_tech2.html The ECM is reporting a much higher temperature then it should (like 50-100 degrees F) and is activating the low/high speed fan way early. Is this a programming issue? Should I just cheat it by adding an inline resistor?

    3. While watching live data in tunerpro, the cylinder ID field is bouncing around wildly... is this normal?

    Here is my log file: https://www.dropbox.com/s/rr2v7tq62z...ick%20dump.xdl

    Thanks!

  14. #29
    Fuel Injected!
    Join Date
    May 2014
    Location
    Long Beach, CA
    Age
    59
    Posts
    23
    great info, thanks Mark

  15. #30
    Carb and Points!
    Join Date
    Jan 2015
    Age
    62
    Posts
    1
    Hi to all
    Have someone mask id for ECM 12242020 (xdf file for zafira 1.6 delco multec ECM) ? Thanks a lot.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •