Bringing TBI and Multi Port Fuel Injection to a New Level.     EFI Conversions and Tuning! Seattle to Portland! E-mail Tuning Consultant!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: Data logging with tuner pro and auto prom question

  1. #1
    Fuel Injected!
    Join Date
    Apr 2014
    Age
    42
    Posts
    35

    Data logging with tuner pro and auto prom question

    So I finally got around to trying to log some data on my truck and I have a couple questions.

    First, it seems the data stream hz is pretty slow like 1hz. Is there anyway to increase this or is this all it's capable off.

    Second when I Unplugged the data cable from the truck the idle speed changes and when I plug it back in it changes again. Is this normal?? Is there a sequence for hooking up the auto prom, cable, and computer?

    Thanks for any help you can give me

  2. #2
    Fuel Injected! steveo's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    2,215
    you haven't really told us what your truck is, or what ecm it runs, so we'll have to guess

    if it's TBI, then yes, it has a very slow data rate.

    also if you have an ALDL cable and stuff changes when you plug it in, there's probably a jumper you have to take off.

  3. #3
    Super Moderator Six_Shooter's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    2,828
    The data rate should be higher, typically between 8 Hz and 11 Hz, in most cases I've seen.

    As far as the idle speed change, you have one of the two switches set to 10K. When this is done, some ECMs will go into an "ALDL diagnostic mode" that is usually set with a higher idle speed, kinda as a way of confirming connection. This may also be related to your low data logging rate.
    The man who says something is impossible, is usually interrupted by the man doing it.

  4. #4
    Fuel Injected!
    Join Date
    Apr 2014
    Age
    42
    Posts
    35
    My bad.

    Its a 87 3/4 chevy 4x4. 350tbi 400 trans

    1227747 ECM

    Using tuner pro with the auto prom.

    I know the auto prom has the switch for the 10k resistor which I have in the on position

  5. #5
    Super Moderator Six_Shooter's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    2,828
    Read my post above...
    The man who says something is impossible, is usually interrupted by the man doing it.

  6. #6
    Fuel Injected!
    Join Date
    Apr 2014
    Age
    42
    Posts
    35
    Quote Originally Posted by Six_Shooter View Post
    Read my post above...
    ok. I will try to do some logging tomorrow after switching the switch. :-)

  7. #7
    Fuel Injected!
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    476
    1hz is actually what the data stream rate should be for a '7747. And yes, that's slow as hell :D
    ALDLdroid author, Android application for ALDL ECU
    https://play.google.com/store/apps/d...roux.aldldroid

    Like us on Facebook

    Visit the app's Website

  8. #8
    Fuel Injected! steveo's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    2,215
    its useable, but you need to do lots of very long logs and do averages and plotting with spreadsheets or whatever to get useful data. when i tuned my tbi ecm, i did hours of datalogging and spent hours on sorting that data into useable stuff, and running averages, etc.

  9. #9
    Fuel Injected!
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Newzealand
    Posts
    415
    yes and these ecu's that command locked timing and high idle rpm when in 10k mode need the bin edited before logging set dianostic mode forced advance rpm limit low like 900 rpm or all the blm data under the stock set point will be bad data normally 2000rpm limited

  10. #10
    Fuel Injected!
    Join Date
    Apr 2014
    Age
    42
    Posts
    35
    So I'm a little confused on what needs to be done while data logging. What parts of the cal need to be changed?
    Thanks for the help guys

  11. #11

  12. #12
    Fuel Injected!
    Join Date
    Apr 2014
    Age
    42
    Posts
    35
    Quote Originally Posted by steveo View Post
    what are your goals? more stable idle? more precise fueling? more optimal timing advance?..
    Might have mis understood.

    I was was asking what do I need to change in the cal so it doesn't lock the spark in 10k mode.

    Or Can I communicate without the 10k resistance??

  13. #13

  14. #14
    Super Moderator Six_Shooter's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    2,828
    You don't need the 10K resistor, that is only for the '165, and only for specific data.
    The man who says something is impossible, is usually interrupted by the man doing it.

  15. #15
    Carb and Points!
    Join Date
    Sep 2014
    Age
    27
    Posts
    9
    I having a problem as well. my ad file doesn't show my actual air fuel ratio just the target. anyone know how toad that to the definition? 3.1v6 bird using aldl and moates burn2. its the $88 mask. thanks

Similar Threads

  1. CARB DATA LOGGING with ECU PROJECT
    By tx71nova in forum GM EFI Systems
    Replies: 7
    Last Post: 10-18-2013, 08:54 AM
  2. data logging question
    By Cricket_crawler in forum GM EFI Systems
    Replies: 39
    Last Post: 03-10-2013, 06:57 PM
  3. Data logging
    By myredprky in forum Introductions
    Replies: 2
    Last Post: 03-03-2013, 11:00 AM
  4. data logging trips ses
    By 85Z28NOS in forum TunerPro Tuning Talk
    Replies: 9
    Last Post: 08-19-2012, 04:08 PM
  5. Data logging questions?
    By ninerscout in forum TunerPro Tuning Talk
    Replies: 10
    Last Post: 04-07-2012, 04:18 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •