Results 1 to 10 of 10

Thread: Please help, Code 41 with GM1 Memory Adapter and new prom

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Electronic Ignition!
    Join Date
    Jun 2023
    Age
    42
    Posts
    11

    Please help, Code 41 with GM1 Memory Adapter and new prom

    Hello all!

    I'm new to PROM burning and could use some guidance. I have a 1987 Corvette with the 1227165 ECM I'm trying to use with a newly burnt PROM. I am using the BoostedNW GM1 Memory adapter to attach the PROM and have the original MEMCAL piggybacked. I've only made slight changes to the bin to disable EGR.

    When I start the car with this configuration, it fires right up, but I immediately get a Code 41 and it idles really rough (like it has a loppy cam installed). From searching the details of Code 41, I believe that this means the ECM can't communicate with the new PROM.

    I've verified that the issue goes away when I remove the memory adapter and install the original memcal. I've tested burning the chip both with the bin copies from the original memcal as well as a bin found online and got the same results. When I burn the new PROM, I'm using what I believe are the correct offsets for a 16K bin.

    Any thoughts on what could be causing this issue? At this point I'm wondering if there is a problem with the memory adapter from boostednw.

    Thanks in advance!

    David

  2. #2
    Electronic Ignition!
    Join Date
    Jun 2023
    Age
    42
    Posts
    11
    Here is a thought: do I need to do something with the checksum or Prom ID? I've read that I may need to set the Prom ID to aa to disable the prom checksum validation.

  3. #3
    Super Moderator dave w's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    6,352
    What offsets were used when the chip was burned?

  4. #4
    Electronic Ignition!
    Join Date
    Jun 2023
    Age
    42
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by dave w View Post
    What offsets were used when the chip was burned?
    It's a 27SF512 PROM and the offsets are:

    Buffer 0000-3FFF
    Chip C000-FFFF

    Thanks!
    Last edited by Haleydr82; 12-01-2023 at 06:47 PM.

  5. #5
    Electronic Ignition!
    Join Date
    Jun 2023
    Age
    42
    Posts
    11
    I'm testing using tunerpro to stack the bin as well, and getting the exact same results.

    I'm starting to wonder if the PROM is maybe backwards, but I've verified with pictures from boostednw that the orientation seems to be correct.
    Last edited by Haleydr82; 12-01-2023 at 06:56 PM.

  6. #6
    Super Moderator dave w's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    6,352
    Does installing the original Memcal, without the adapter board / new chip, cause the error? I'm guessing no.

    If no, then the error is being caused by the installation of the adapter board and / or new chip.

    Is the chip programmer set to program chip 27SF512, likely it is. Checking the basics chip orientation, chip programming, chip type and offsets.

    G1 Adapter Install_01.jpg

Similar Threads

  1. Memory address for D0906-8 tables in OS12587603
    By ColPaul in forum OBDII Tuning
    Replies: 6
    Last Post: 04-02-2021, 07:42 PM
  2. GM TBI 383 $0D bad human memory need some guidance.
    By 383K1500 in forum GM EFI Systems
    Replies: 45
    Last Post: 04-10-2020, 07:58 PM
  3. Need a bit of help refreshing memory on 93LT-1 Chip
    By Performance SS in forum GM EFI Systems
    Replies: 6
    Last Post: 01-16-2019, 04:23 AM
  4. How to monitor RAM memory - OBD II
    By turbo_bu in forum OBDII Tuning
    Replies: 3
    Last Post: 04-28-2017, 02:41 PM
  5. GM memory seats
    By grasshopperglock in forum Gear Heads
    Replies: 0
    Last Post: 02-24-2015, 11:46 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •